Cykoria liściowa typ Radicchio Rosso

Uprawa radicchio jest możliwa praktycznie na całym świecie. Rośliny typem przypominają sałatę głowiastą. Uprawa jest podobna jak sałaty, jednak radicchio podobnie jak inne gatunki cykorii wymagają wyższych temperatur, szczególnie w początkowym okresie wzrostu. Częścią jadalną są główki, które dorastają do wagi ok.1/2 kg. Pikantny smak z lekką goryczką przypomina cykorię pędzoną, jednak wyróżnia się walorami dekoracyjnymi. Ten typ cykorii jest najbardziej popularny w krajach południowej Europy i stosowany najczęściej do przyrządzania świeżych sałatek. W latach osiemdziesiątych hodowcy Bejo uzyskali pierwsze hybrydy. Poprawiło to znacznie wyrównanie odmian, ich odporność na jarowizację oraz zagniwanie wierzchołków główek. Dzięki temu odmiany mieszańcowe stają się coraz bardziej popularne.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ
Przewiń w dół