Coolwrap - kwadraty z liści kapusty wycięte ze specjalnie wyselekcjonowanych płaskich odmian kapust charakteryzujących się delikatnym smakiem. Można zastosować do wrapów, sushi oraz jako dodatek do zdrowych kanapek. Równie dobrze sprawdza się jako składnik zdrowych i smacznych sałatek. Idealna na gołąbki.

COOLWRAP - Gołąbki

Składniki
  • 1 kapusta Coolwrap
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 1,5 l bulionu
  • 0,5 l przecieru pomidorowego (passaty)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól i pieprz
  • Ulubione przyprawy
Przygotowanie

Kapustę obgotować, następnie ostudzić i oddzielić liście. Przygotować farsz z mięsa mielonego oraz ryżu, doprawić do smaku. Nałożyć farsz na liście kapusty, zawinąć boki i ściśle zrolować. Dno garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, ułożyć ściśle gołąbki, zalać bulionem i gotować około 60 min. Kilka łyżek wywaru przelać do małego garnka, dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić w razie potrzeby. Gotować ok. 5 min., a następnie przelać sos do garnka z gołąbkami i chwilę gotować.

Coolwrap salade met ananas

COOLWRAP - sałatka z ananasem

Składniki
  • ½ główki cienko poszatkowanej białej kapusty
  • ¼ świeżego ananasa
  • 40 gramów orzeszków piniowych
  • ¼ pęczka świeżej bazylii
  • 4 łyżki stołowe majonezu
 
Przygotowanie

Mieszamy poszatkowaną kapustę z ananasem pokrojonym w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 170 °C , przyrumieniamy orzeszki a następnie zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy majonez, posiekaną bazylię oraz ostudzone orzeszki piniowe, delikatnie mieszamy a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

Coolwrap pozostaje chrupiący i świeży. Ma wysoką zawartość składników pokarmowych i jest odpowiedni w diecie bezglutenowej. Kwadraty z liści są łatwe do cięcia nożem.