Podczas Fruit Logistica 2019 w Berlinie, Bejo przedstawi ‘Purple Power’, jest to gama  warzyw o jaskrawych kolorach oraz wysokiej zawartości składników odżywczych. Najnowszą gwiazdą jest Erasmus, pierwszy na świecie w 100 procentach męski* purpurowy szparag. Odpowiedni do upraw zarówno na terenach o chłodniejszym jak i umiarkowanym klimacie, Erasmus wytwarza delikatne wystarczająco słodkie wypustki które mogą być spożywane na surowo. Głównie przeznaczone do użycia w sałatkach, ale są także doskonałe opiekane, smażone lub grillowane.  Erasmus to odmienna pozycja na rynku szparagów w Europie w porównaniu do białych i zielonych które są spożywane ugotowane w wodzie lub na parze. Bejo dedykuje nowe warzywo poprzez smak i szybkie przygotowanie do młodych konsumentów nastawionych na zdrowy tryb życia.

Równolegle z purpurowymi szparagami prezentujemy białe i zielone pozbawione antocyjanu odmiany pod wspólnym tytułem “ Kolorowe smaczne szparagi” skierowane do promowania gatunku wśród młodszych konsumentów. Bejo zaprasza wszystkich zainteresowanych do wzięcia udziału do naszym przedsięwzięciu „Ubarwmy sprzedaż szparaga” w środę 6-go lutego o godz. 15.00 oraz w czwartek 7-go lutego o godzinie 14.00. Nie przegap szansy zobaczenia naszych nowości!  

Kwestia smaku

Skąd właściwie bierze się smak? Jak duży mamy wpływ na smak podczas produkcji warzyw w gruncie?  Co sprawia, że konsumenci wybierają zdrowsze Warzywa i jaką rolę w tym wyborze pełni smak? Christine Jong, Area Business Manager na Zachodnią Europę, odpowie na te pytania podczas prezentacji ‘Future Lab’ w środę 6-go lutego o 14:00 w Hali 26.

 

Prawidłowa ekologia od początku

W tym roku Bejo poszerzyło jeszcze bardziej ofertę nasion ekologicznych dodając nowy gatunek - sałatę. Jako pierwsze zostały wprowadzone dwie dobrze znane, wydajne odmiany które są bardzo popularne w Europie Zachodniej: Rumours (Lodowa) i Agribel (Batawska). Te odmiany wykazały się wysokimi odpornościami na mączniaka (rasy Bl:16-35EU) oraz mszycę porzeczkowo-sałatową (Nr:0) a na rynku wykazały wybitne rezultaty. Skuteczne odporności są niezwykle ważne dla producentów sałaty i są konieczne w produkcji ekologicznej. Wraz z tymi nowymi odmianami nasza oferta nasion ekologicznych pozwala producentom na jeszcze bardziej zrównoważony rozwój dzięki zastosowaniu nasion ekologicznych - prawidłowo od początku. 

 
Inspiracje

Tradycyjnie już  Bejo zaprezentuje także swoje nowe koncepty warzywne na targach Fruit Logistica. Dobrze znana biała kapusta głowiasta Coolwrap jest najlepszym przykładem konceptu w którym nowa odmiana jest oferowana wraz z przepisami oraz sugestią podania. Szeroko zakrojona kampania promocyjna wsparta poprzez działania supermarketów pozwoliła osiągnąć Coolwrapowi kulinarny i sprzedażowy sukces. Nowe odkrycia w smaku marchwi odmian takich jak Adana, Mokum, Rainbow, White Satin, Ibiza i Purple Sun, stały się podstawą konceptu przekąsek nazwanych “Cool Carrot Candy”. „Kohrispy” przekąski z kalarepy, “Delicioni” świeże cebulki oraz “Krunchelly” selerowe patyczki będą także prezentowane na stoisku Bejo.

Specjaliści

Zespół naszych ekspertów będzie oczekiwał aby podzielić się z Państwem swoim doświadczeniem i wiedzą na stoisku  B-15 w hali 1.2. Odwiedź nas a usłyszysz o naszych najnowszych rynkowych i produktowych osiągnięciach a także dowiesz się jak nasze koncepty i odmiany zwiększą wartość dodaną do Twoich plonów. 

Odkrywanie natury nie ma granic

* Hodujemy wyłącznie odmiany w 100% męskie, nie zawiązują one nasion podczas okresu wegetacyjnego. Oznacza to, że wszystkie asymilaty powstałe w części nadziemnej podczas sezonu wegetacyjnego są kumulowane w karpach, pozwala to na wyższy plon podczas zbiorów.