W Dniu 26 maja 2018 roku firma Bejo zorganizowała pierwsze w swojej historii Dni Sałaty w gospodarstwie Pana Kamila Krasonia w miejscowości Bujny w sąsiedztwie Piotrkowa Trybunalskiego. Firma Bejo jest wdzięczna gospodarzom oraz  Panu Grzegorzowi Furmaniukowi za okazałą otwartość i owocną współpracę. Oprócz bogatej kolekcji sałat, endywi i rzodkiewki swoją ofertę zaprezentowały firmy partnerskie: Marcin Krasoń - Grupa Producentów Rozsad Krasoń, Yara – Wojciech Kopeć oraz  AS Crop Paweł Szymczak. Program spotkania uświetnił wykład Pani Dr Agnieszki Stępowskiej z IO w Skierniewicach w temacie: „Moda na zdrowie. Integrowana produkcja sałaty”. 

Paweł Bednarek

Kolekcję sałat obejmowały odmiany masłowe, lodowe, batawskie oraz liściowe kolorowe  w typach dębolistnych i lollo. Znaczna część prezentowanych odmian, tworzy standardową ofertę Bejo, a niektóre nowe odmiany wejdą do oferty nasiennej na rok 2019.  Na kwaterze sałat lodowych  szczególną uwagę zwiedzających wzbudziła odmiana RUMOURS do nasadzeń wczesnowiosennych i późnojesiennych. Odmiana charakteryzuje się szybkim wzrostem, kompaktowym kształtem i wspaniałym łagodnym smakiem. W próbach własnych producentów zdała również egzamin w bardzo wczesnej produkcji  tunelowej. Ciesząca się popularnością i chętnie uprawianą w rejonie Piotrkowa Trybunalskiego odmiana BUSINESS również wzbudziła żywe zainteresowanie. Odmianę tę polecamy do uprawy całorocznej na potrzeby świeżego rynku. W uprawach letnich wykazuje dobrą tolerancję na jarowizację i tipburn. Przedstawiciel firmy Paweł Bednarek wskazał również odmianę Times jako odmianę godną uprawy w terminach wiosennych i jesiennych na potrzeby supermarketów. Odmiana wyróżnia się pięknym kulisto-spłaszczonym kształtem i odpowiednim gabarytem do pakowania po 10 sztuk w karton.  

Sałaty masłowe reprezentowane były przez m.in. hit sprzedaży Bejo – całoroczną odmianę  MALIS, bardzo chętnie uprawianą na zachodzie i południu Europy. Jest to odmiana o niesamowicie wdzięcznych walorach uprawowych i trwałości w obrocie handlowym. Tak jak większość odmian z portfolio Bejo, cechuje się pełną odpornością na mączniaka rzekomego Bl: 16-33 EU i mszycę porzeczkowo-sałatową Nr:0. Odmiana ta przeszła również pozytywne testy w uprawie tunelowej od wiosny do jesieni. Dla klientów preferujących jaśniejszy kolor liści wskazaliśmy odmianę SOTALIS jako doskonały wybór do uprawy letniej z doskonałą tolerancją na niekorzystne warunki upalnego lata. Nowością w tym segmencie była odmiana LUCERIS o podobnym kolorze liści i tolerancji na letni stres jednak w porównaniu do SOTALIS o większym wigorze wzrostu. 
Zachwyt zwiedzających odczuwalny był również przy kolekcji odmian sałat batawskich, przodujących w sprzedaży na zachodzie i południu Europy. Oferta Bejo w tym segmencie jest imponująca. Bardzo bogaty program hodowlany, głównie pod kątem odporności i pokroju rozety idealnej do pakowania wyróżnia nasze odmiany na tle odmian konkurencyjnych. Wszystkie wymienione walory spełnia nowość LARABEL oraz  testowana w 2018 roku odmiana MYRTEL. Prezentowane odmiany oraz zapowiedzi nowych odmian do testów w roku 2019 świadczą o gotowości Bejo na nowe kulinarne trendy.
Odmiany Lollo Bionda reprezentowała podstawowa nasza odmiana BIONDONNA polecana do uprawy całorocznej w gruncie oraz pod osłonami. Jest to sałata bardzo produktywna i wysoce trwała w obrocie handlowym. Charakteryzuje się  pełną odpornością na mączniaka rzekomego Bl:16-33EU oraz mszycę porzeczkowo-sałatową Nr:0 oraz średnią odpornością na wirusa mozaiki sałaty  LMV:1 Znalazła bardzo wielu zwolenników w całym kraju. Kolekcję w typie  Lollo Rossa uświetniła nowość: SOLOS – odmiana potrójnie czerwona o pełnej odporności na mączniaka ras 16-33EU i kompaktowej rozecie idealnej na świeży rynek oraz dla przemysłu. Odmiana również bardzo dobrze rokuje do uprawy hydroponicznej obok odmiany zielonej BIONDONNA. 

Z sałat dębolistnych na bezdyskusyjną uwagę zasługiwała odmiana o zielonym kolorze liści PLEASANCE, której błyszczące liście i piękny kształt rozety imponowały w kolekcji sałat Bejo. Niesamowitą potrójnie czerwoną barwą odcinała się od reszty odmiana OAKUS – nowość na rok 2019. Jej błyszczące mocno purpurowe liście oraz wysoka zdrowotność rodziły zapytania zwiedzających o dostępność nasion.

Kolekcję sałat dopełniły: endywia w typie  „Escariol”  OLMOS  coraz bardziej popularna w Polsce  oraz „Frisee” BENTHOS, która posiada doskonałą i pożądaną w naszym klimacie tolerancją na wykwitanie. Endywie te są doskonałym i wartościowym  komponentem miksów sałatkowych.

W rejonie sałatowo-rzodkiewkowym, nie mogło również zabraknąć rewelacyjnej rzodkiewki ROSETTA odmiany do całorocznej produkcji w gruncie. Odmiana ta charakteryzuje się niespotykanie mocnymi u nasady błyszczącymi liśćmi co ułatwia wiązanie w pęczki oraz bardzo ładnymi, czerwonymi i kształtnymi zgrubieniami. Jest to odmiana o wyróżniającej się tolerancji na stresowe warunki wzrostu, pękanie  i parcenie wnętrza. 

Kolekcję odmian warzyw liściowych wzbogacił pokaz kalarepy fioletowej KOLIBRI  oraz wczesnej kapusty włoskiej ALCOSA na sąsiednim polu produkcyjnym. Asortyment Bejo obejmuje również wiele interesujących odmian sałat typu „babyleaf”, uprawianych na potrzeby rynku mieszanek liściowych. Są to kreacje o bogatej kolorystyce i kształtach liści, przeważnie typy batawskie wyróżniające się bardzo dobrym wigorem wzrostu i pełnymi odpornościami. Udane testy oraz nowe trendy konsumenckie stwarzają szansę na dywersyfikację upraw w zmechanizowanych, specjalistycznych gospodarstwach także w Polsce.