Coolwrap- kwadraty z liści kapusty wycięte ze specjalnie wyselekcjonowanych płaskich odmian kapust charakteryzujących się delikatnym smakiem. Można zastosować do wrapów, sushi oraz jako dodatek do zdrowych kanapek. Równie dobrze sprawdza się jako składnik zdrowych i smacznych sałatek.

 
 
 


         

COOLWRAP


z makrelą

 

COOLWRAP


jako sałatka z ananasem

 

COOLWRAP


z humusem i grzybami/pieczarkami.

         
Coolwrap met makreel   Coolwrap met ananas   Coolwrap met humus en champignons
         

Składniki

  • Blanszowane liście kapusty (otrzymamy 5 kawałków z 1 kwadratu)
  • 1 wędzona makrela (ok. 380 g) oczyszczona.
  • 30 g ogórka pokrojonego w kostkę
  • 50 g avocado pokrojonego w kostkę
  • 30 g słodkiej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka stołowa kaparów
 

Składniki

  • ½ główki cienko poszatkowanej białej kapusty
  • ¼ świeżego ananasa
  • 40 gramów orzeszków piniowych
  • ¼ pęczka świeżej bazylii
  • 4 łyżki stołowe majonezu
 

Składniki

  • Liście kapusty (pokrojone na kwadraty)
  • Pomidor
  • Kapary
  • Humus
  • Grzyby/pieczarki
  • Szalotka
  • Tymianek
  • Czosnek
  • Sól i pieprz
  • Olej
  • Ocet balsamiczny

 

         

Przygotowanie


Mieszamy wędzoną makrelę z pozostałymi składnikami, rozprowadzamy równomiernie na liściu kapusty. Rolujemy i owijamy szczelnie folią. Schładzamy przez moment a następnie kroimy skośnie na kawałki i podajemy.
 

Przygotowanie

Mieszamy poszatkowaną kapustę z ananasem pokrojonym w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 1700 C , przyrumieniamy orzeszki a następnie zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy majonez, posiekaną bazylię oraz ostudzone orzeszki piniowe, delikatnie mieszamy a następnie doprawiamy solą i pieprzem.


 

Przygotowanie

Zanurzamy liście kapusty we wrzątku na 20 sekund, przelewamy zimną wodą i osuszamy. Na patelni na oleju podsmażamy grzyby, posiekaną szalotkę, czosnek i tymianek a następnie dodajemy drobno pokrojonego pomidora, kapary oraz ocet balsamiczny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozsmarowujemy cienką warstwę humusu na liściach, nakładamy masę pomidorowo-grzybową i rolujemy liść kapusty. Schładzamy w lodówce a następnie kroimy na kawałki. Podajemy udekorowane liśćmi rzeżuchy.
         
   
 
 
JAK PRZYGOTOWAĆ COOLWRAP?
     
 


 

Coolwrap pozostaje chrupiący i świeży. Ma wysoką zawartość składników pokarmowych i jest odpowiedni w diecie bezglutenowej. Kwadraty z liści są łatwe do cięcia nożem.

 
 
 
         

COOLWRAP


z pomidorem

 

COOLWRAP


z wędzonym kurczakiem

 

COOLWRAP


jako sałatka z estragonem

         
   
         

Składniki

  • Blanszowane liście kapusty (otrzymamy 5 kawałków z 1 kwadratu)
  • Twarożek ziołowy
  • Rukola
  • Suszone pomidory
 

Składniki

  • Blanszowane liście kapusty (otrzymamy 5 kawałków z 1 kwadratu)
  • 100 g wędzonego kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 1 drobno posiekana cebulka ze szczypiorem
  • 40 g jabłka pokrojonego w kostkę
  • 10 g orzeszków pinii
  • 1 łyżka stołowa majonezu

 

Składniki

 

  • 6 łyżek stołowych majonezu
  • 2 łyżki octu estragonowego
  • 5 g świeżego estragonu
  • 10 g szczypiorku
  • 10 g orzeszków piniowych
  • 4 łyżki stołowe rodzynek

 

         

Przygotowanie

Kwadraty z liści krótko blanszujemy. Zostawiamy do osuszenia. Następnie smarujemy twarożkiem. Kroimy suszone pomidory w kawałki a oliwki w krążki i nakładamy na liść. Rolujemy ostrożnie wypełniony farszem liść. Zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Następnie kroimy na małe kawałki.

 

Przygotowanie

Mieszamy wszystkie składniki i rozprowadzamy równomiernie na liściu kapusty. Rolujemy i owijamy folią spożywczą. Schładzamy w lodówce a następnie kroimy ukośnie na kawałki i podajemy.

 

Przygotowanie

Namaczamy rodzynki przez noc. Ucieramy majonez i ocet estragonowy na gładką masę. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek i estragon, ucieramy. Szatkujemy drobno kapustę, dodajemy dressing oraz rodzynki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przykrywamy i dla wydobycia smaku wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie przyrumieniamy orzeszki piniowe, schładzamy i przed podaniem dekorujemy nimi sałatkę.

         
   
         
Home News Coolwrap