Aby dać roślinom mocniejszy start, zespoły badawcze Bejo opracowały innowacyjną formułę wzbogacającą nasiona B-Mox®. B-Mox® opiera się na nowej technologii, która sprawia, że nasiona są mocniejsze, stymulując wzrost na najwcześniejszym etapie.
Ciągłe innowacje są naszym celem i głównym napędem do wzrostu. Jedną z ostatnich nowości jest nowa formuła wzmacniająca nasiona B-MOX®. Oparta na nowej technologii formuła B-MOX® wzmacnia energię kiełkowania nasiona, stymuluje wzrost w najwcześniejszej fazie oraz poprawia wigor roślin. Podczas całego okresu wzrostu rośliny wykazują się lepszą tolerancją na stres i lepszą zdrowotnością ogólną, co jest spowodowane lepiej rozwiniętym systemem korzeniowym.
Formuła B-MOX® została specjalnie opracowana dla potrzeb rolnictwa nowoczesnego, poprzez silną roślinę mniej wrażliwą na warunki stresowe. Dzięki temu producenci mogą ograniczyć ochronę, a to oznacza że B-MOX® jest również bardzo obiecujący dla produkcji ekologicznej. Aktualnie opracowano metodę B-MOX® dla marchwi i pietruszki korzeniowej, ale jesteśmy bardzo pozytywnie nastawieni na potencjalne wyniki w innych gatunkach.
B-MOX® pomaga w redukcji ryzyka uprawy podczas newralgicznych, pierwszych tygodni uprawy oraz wykazuje dobroczynne działanie podczas późniejszych okresów suszy i chłodu. Czego rezultatem jest zauważalny wzrost plonu handlowego w porównaniu do upraw z nasion nieulepszanych. 15 procentowa zwyżka plonu handlowego w gatunkach takich jak marchew i pietruszka korzeniowa nie jest niczym wyjątkowym.
- Daje większą energię siewkom
- Stymuluje wzrost w najwcześniejszej fazie wzrostu
- Polepsza wigor roślin
- Pomaga zwiększyć tolerancję na stres i ogólną zdrowotność roślin
- Poprawia wyrównanie i ujednolicenie plonu
- Przyczynia się do zwiększenia intensywności walorów smakowych
- B-MOX® jest niezwykle obiecujący dla produkcji ekologicznej
Prowadzi to do:
- Obniżenia ryzyka produkcji
- Zmniejszenia konieczności zastosowania ochrony roślin
- Wyższego plonu i zwiększenia plonu handlowego
B-MOX® jest aktualnie dostępny dla marchwi i pietruszki korzeniowej