Warmenhuizen, 24 sierpnia 2023 r. - Z początkiem nowego sezonu cebulowego 2023-2024 firma Bejo wprowadza formułę B-Mox® dla nasion cebuli.
Innowacyjny proces uszlachetniania nasion B-Mox®
Aby uzyskać zdrowy, jednolity plon, ważne jest, aby młode rośliny miały dobry start. Dlatego naukowcy i specjaliści z Bejo opracowali innowacyjny proces uszlachetniania nasion B-Mox®. Oparty na nowej technologii B-Mox® wzmacnia siłę nasion, stymulując wzrost siewek już na najwcześniejszym etapie i poprawiając wigor rośliny. Przez cały okres wegetacji rośliny wykazują lepszą tolerancję na stres i lepszą ogólną zdrowotność dzięki lepiej rozwiniętemu systemowi korzeniowemu. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko podczas wrażliwej wczesnej fazy wzrostu rośliny, rośliny są bardziej odporne na stres i dają wyższe plony.
B-Mox®:
- zapewnia silniejsze i bardziej wyrównane kiełkowanie
- wzmacnia roślinę już w początkowej fazie wzrostu
- stymuluje lepszy rozwój korzeni
- zmniejsza ryzyko niepowodzenia podczas newralgicznego wczesnego etapu wzrostu
- sprawia, że rośliny są bardziej odporne przez cały okres wzrostu
- jest dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym
Teraz także dostępny w cebuli
Już w 2017 roku firma Bejo wprowadziła technologię B-Mox® do marchwi. Od czasu jego wprowadzenia wielu producentów marchwi odkryło zalety B-Mox® poprzez silniejsze i bardziej wyrównane plony w porównaniu z nasionami niezaprawianymi. Teraz producenci cebuli mogą również skorzystać z technologii uszlachetnienia nasion B-Mox®. Od tego sezonu wszystkie podkiełkowane nasiona cebuli Bejo zostaną wzbogacone o formułę B-Mox®.
Siewki B-Mox® field versus nasiona niepodkiełkowane
Ponad 5 lat testów, zarówno w laboratorium, jak i w terenie, udowodniło skuteczność B-Mox® w cebuli. Badania przeprowadzono głównie w Europie Zachodniej. Henrik Jørgensen, kierownik sprzedaży w firmie SeedCom, był ściśle zaangażowany w próby w Danii: „Jestem bardzo pozytywnie nastawiony do prób, które widziałem na naszych polach i polach klientów. B-Mox® pomaga roślinom rozwinąć dobry system korzeniowy w początkowej fazie wzrostu, co skutkuje zdrowszymi i wyższymi plonami.
• B-Mox® posiada certyfikat SKAL i jest dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
• Technologia B-Mox® jest domyślnie stosowana we wszystkich nasionach podkiełkowanych.
Innowacje w technologii nasion
Badania nad technologią nasion stanowią ważną część działalności Bejo. Naukowcy z naszego Działu Patologii Nasion zapewniają, że producenci mają zapewnione zdrowe nasiona na dobry start. Nasi specjaliści z Zakładu Fizjologii zabezpieczają i ulepszają naturalne właściwości nasion Bejo. Technologia formuły B-Mox® jest jednym z innowacyjnych wyników programów badawczych firmy Bejo w zakresie technologii nasion i stanowi część naszej ciągłej pracy nad dostarczaniem producentom nasion najwyższej jakości.
Taca demonstracyjna cebuli: B-Mox® versus nasiona niepodkiełkowane
Technologia B-Mox® została opracowana specjalnie z myślą o nowoczesnych metodach uprawy, które podkreślają silną, mniej wrażliwą na stres roślinę. Jesteśmy dumni, że obok marchwi i pietruszki korzeniowej wprowadzamy nasiona cebuli do naszej oferty B-Mox®. Będziemy kontynuować nasze badania, ponieważ w dłuższej perspektywie widzimy potencjał także w innych gatunkach