COOLWRAP - Gołąbki
Składniki
- 1 kapusta Coolwrap
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 1,5 l bulionu
- 0,5 l przecieru pomidorowego (passaty)
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sól i pieprz
- Ulubione przyprawy
Przygotowanie
Kapustę obgotować, następnie ostudzić i oddzielić liście. Przygotować farsz z mięsa mielonego oraz ryżu, doprawić do smaku. Nałożyć farsz na liście kapusty, zawinąć boki i ściśle zrolować. Dno garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, ułożyć ściśle gołąbki, zalać bulionem i gotować około 60 min. Kilka łyżek wywaru przelać do małego garnka, dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić w razie potrzeby. Gotować ok. 5 min., a następnie przelać sos do garnka z gołąbkami i chwilę gotować.
COOLWRAP - sałatka z ananasem
Składniki
- ½ główki cienko poszatkowanej białej kapusty
- ¼ świeżego ananasa
- 40 gramów orzeszków piniowych
- ¼ pęczka świeżej bazylii
- 4 łyżki stołowe majonezu
Przygotowanie
Mieszamy poszatkowaną kapustę z ananasem pokrojonym w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 170 °C , przyrumieniamy orzeszki a następnie zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy majonez, posiekaną bazylię oraz ostudzone orzeszki piniowe, delikatnie mieszamy a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Coolwrap pozostaje chrupiący i świeży. Ma wysoką zawartość składników pokarmowych i jest odpowiedni w diecie bezglutenowej. Kwadraty z liści są łatwe do cięcia nożem.