Coolwrap - kwadraty z liści kapusty wycięte ze specjalnie wyselekcjonowanych płaskich odmian kapust charakteryzujących się delikatnym smakiem. Można zastosować do wrapów, sushi oraz jako dodatek do zdrowych kanapek. Równie dobrze sprawdza się jako składnik zdrowych i smacznych sałatek. Idealna na gołąbki.

 

COOLWRAP
Gołąbki

COOLWRAP met kruidenpesto

Składniki
  • 1 kapusta Coolwrap
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 1,5 l bulionu
  • 0,5 l przecieru pomidorowego (passaty)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól i pieprz
  • Ulubione przyprawy
Przygotowanie

Kapustę obgotować, następnie ostudzić i oddzielić liście. Przygotować farsz z mięsa mielonego oraz ryżu, doprawić do smaku. Nałożyć farsz na liście kapusty, zawinąć boki i ściśle zrolować. Dno garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, ułożyć ściśle gołąbki, zalać bulionem i gotować około 60 min. Kilka łyżek wywaru przelać do małego garnka, dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić w razie potrzeby. Gotować ok. 5 min., a następnie przelać sos do garnka z gołąbkami i chwilę gotować.

COOLWRAP
jako sałatka z ananasem

COOLWRAP als salade met ananas

Składniki
  • ½ główki cienko poszatkowanej białej kapusty
  • ¼ świeżego ananasa
  • 40 gramów orzeszków piniowych
  • ¼ pęczka świeżej bazylii
  • 4 łyżki stołowe majonezu
Przygotowanie

Mieszamy poszatkowaną kapustę z ananasem pokrojonym w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 170 °C , przyrumieniamy orzeszki a następnie zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy majonez, posiekaną bazylię oraz ostudzone orzeszki piniowe, delikatnie mieszamy a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

 

COOLWRAP
z suszonymi pomidorami

COOLWRAP als salade met ananas

Składniki
  • blanszowane liście kapusty (otrzymamy 5 kawałków z 1 kwadratu)
  • ziołowy serek
  • rukola
  • suszone pomidory
  • czarne oliwki
Przygotowanie

Zanurzamy liście kapusty we wrzątku na 20 sekund, przelewamy zimną wodą i osuszamy. Rozsmarowujemy cienką warstwę kremowego serka na liściach. Kroimy suszone pomidory na drobne kawałeczki a oliwki w plasterki. Kładziemy rukolę, suszone pomidory oraz oliwki na liściu i ostrożnie rolujemy liść kapusty. Schładzamy w lodówce a następnie kroimy na kawałki.

Coolwrap pozostaje chrupiący i świeży. Ma wysoką zawartość składników pokarmowych i jest odpowiedni w diecie bezglutenowej. Kwadraty z liści są łatwe do cięcia nożem.