W poniedziałek 1 lipca Międzynarodowa Rada ds. Oceny Bremii w UE (IBEB-EU) oficjalnie zidentyfikowała kolejną nową rasę Bremia w sałacie, BI: 41EU. W 2023 roku ogłoszono trzy nowe rasy. Odmiany sałaty Bejo charakteryzujące się wysoką odpornością na BI:29-40EU, charakteryzują się także wysoką odpornością na BI:29-41EU. Aby uzyskać więcej informacji na temat naszych odmian i ich odporności, skontaktuj się z przedstawicielem regionalnym.
Bremia, zwana także mączniakiem rzekomym (Bremia lactucae), to jedna z najbardziej wyniszczających chorób sałaty. Grzyb jest genetycznie bardzo zmienny i często mutuje, co wyjaśnia, dlaczego w ciągu dwóch lat ogłoszono cztery nowe rasy.
Pomimo zidentyfikowania czterech nowych ras Bremia w ciągu dwóch lat, prawie wszystkie nasze odmiany są nadal wysoce odporne.
Pomimo zidentyfikowania czterech nowych ras Bremia w ciągu dwóch lat, prawie wszystkie nasze odmiany nadal charakteryzują się wysoką odpornością. Oferujemy portfolio o wysokiej odporności (Bl: 29-41EU) sałaty lodowej, batawskiej, masłowej i mini rzymskiej. Tej wiosny panowała wysoka presja Bremia ze względu na mokre i stosunkowo ciepłe warunki. W połączeniu ze zwykłymi środkami zapobiegawczymi, odmiany o wysokiej odporności zapewniają wysoki poziom ochrony i większe szanse na udane zbiory.
Nasi lokalni przedstawiciele chętnie wyjaśnią więcej na temat naszych odmian i ich odporności. Dla każdej odmiany nowy pakiet odporności jest wyświetlany na naszych lokalnych stronach internetowych.