Fusarium oxysporum f.sp. lactucae (Fol), jest grzybem glebowym i ważnym gospodarczo patogenem sałaty. Fusarium wnika do rośliny przez korzenie, następnie przedostaje się do ksylemu i blokuje transport wody, co może skutkować całkowitą utratą plonu. Znaleziona w niektórych częściach Europy w 2015  i oznaczona jako rasa 4 fuzaryjnego więdnięcia sałaty zaczęła się szeroko rozpowszechniać stanowiąc poważne zagrożenie gospodarcze. Jeśli uprawiasz odmiany odporne na Fol:4 na obszarach, na których występuje Fol:4, zmniejszasz ryzyko utraty dużej części plonu. W zapobieganiu równie ważne są  standardowe procedury, takie jak higiena i płodozmian.

Gerhard Voelkel, Crop Manager Lettuce w Bejo, mówi: „Znaczna część naszych obecnych odmian, które są już na rynku od kilku lat, jest odporna na nową rasę Fusarium 4. Jesteśmy przekonani, że niezawodność naszych odmian oferuje hodowcom najlepszą dostępną ochronę w przyszłości. Nasz asortyment sałat generalnie wykazuje się dużą odpornością.
Będziemy kontynuować hodowlę w kierunku uzyskania jak najlepszych odporności następnych generacji odmian sałaty, a Fol:4 jest tego częścią.”

ISF podkreśla, że odporność na choroby jest głównym celem w hodowli nowych odmian. Odgrywa ona kluczową rolę w produkcji warzyw oraz w zintegrowanej ochronie przeciwko chorobom i szkodnikom.

Przeczytaj pełny komunikat prasowy ISF

Zapytaj swojego lokalnego przedstawiciela o więcej informacji na temat naszych odmian sałaty i odporności.

Chcesz wiedzieć, które odmiany są odporne na Fol:4? Sprawdź nasz asortyment